tisdag 30 november 2010

Recept Saffransbullar

Här kommer receptet på saffransbullarna som jag utlovade:

Saffransbullar
ca 40 st

50g jäst för söta degar
150g margarin
5 dl mjölk
1 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
ca 15dl vetemjöl

fyllning:
rumstempererat margarin
strösocker
300g riven mandelmassa
russin

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet och häll i mjölken. Värm på till fingervarmt och häll sedan detta över jästen och rör om till jästen har löst sig.
Tillsätt sedan salt, socker,saffran och ägget och blanda ordentligt. Häll i mjölet och arbeta samman till en deg. Knåda den till den är glansig och smidigt.
Låt degen jäsa under duk i ca 30-40 minuter eller till dubbel storlek.
Häll sedan ut degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela sedan i två delar och kavla ut dessa till rektanglar. Bred på margarinet, strö över socker, hälften av den rivna mandelmassan och sedan russin.
Rulla ihop och skär i ca 1 cm tjocka bitar och lägg i bullformar på en bakplåt. Låt sedan bullarna jästa under duk i ca 30 minuter.
Pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 250´c i ca 8-10 min.

måndag 29 november 2010

Saffransbullar och cupcakes

Testade ett helt nytt recept häromdagen på saffransbullar med mandelmassa och russin och fy tusan vad goda de blev :)


Jag är nämligen inte så förtjust i vanliga lussekatter för jag tycker att de är för torra, men dessa kommer jag göra en laddning till av innan julafton:)

Idag har vi ett riktigt snöruskväder med -9 grader och snöööö så vad passar väl inte bättre än att testa sin nya snöflingeutstickare.. Så då var jag ju också tvungen att göra lite nya minicupcakes ju ;) Har man ingen anledning till att baka så hittar man alltid en ;)
Vanliga vaniljcupcakes med chokladkräm
recept till både saffransbullarna och minicupcakesen kommer om en liten stund, måste fixa lite mat till barnen först.=)

söndag 28 november 2010

Saffransskorpor


Provade att göra saffransskorpor för första gången idag på morgonen och de blev kanongoda.

Receptet kommer från Leilas bok " A piece of cake", men där stod det att man skulle ha 1g saffran, men jag hade bara i 0,5g och det blev ändå väldigt god saffranssmak på dem.

Saffransskorpor
100g margarin
0,5 g saffran
2 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel
Smält margarinet tillsammans med saffranet. Häll i detta i en skål och tillsätt äggen och rör om ordentligt. Blanda de torra ingredienserna + sötmandeln och blanda i äggblandningen.
Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen i 175´c i ca 20 minuter.
Skär i 1,5 cm breda skorpor" och ställ in i den avstängda ugnen och låt de torka tills ugnen är kall.

1:a advent..

... och det är alldeles vitt och underbart här utanför fönstret. Har kommit över 1 dm snö i natt:)
Igår hade jag tårtbeställning till ett bröllop med 64 pers, så det resulterade i 4 tårtor + en liten som var laktos- och glutenfri
Innehåller vit chokladmousse, blåbärsmousse och täckt med sugarpaste.
Mitt i all tårtbak så fick jag ett infall att jag skulle testa att göra whipped cream cheese frosting till mina pepparkakscupcakes som jag hade kvar i frysen, och den blev faktiskt himla god.
Receptet kommer från Call me Cupcake
Whipped Cream Cheese frosting
300 g cream cheese
2 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
3 dl vispgrädde
Vispa grädden i en stor skål. Blanda ihop cream cheese, florsocker och vaniljen i en annan skål. Häll sedan i cream cheese-blandningen i grädden och fortsätt vispa tills frostingen blivit slät och lagom hård för att spritsa med..
Så här blev mina cupcakes:

torsdag 25 november 2010

Adventstävling!


Är med i en tävling inne hos Call me Cupcake om att vinna dessa fina cups i amerikanska mått + härligt juliga muffinsformar..

Var med och tävla du också=)

tisdag 23 november 2010

Det lider mot jul...



Var så sugen på att baka nått lite juligt så då fick det bli mini pepparkakscupcakes och först testade jag att göra vit chokladmousse med kanelsmak, men måste ärligt säga att den smakade inget vidare.
Så igår gjorde jag istället en chokladkräm och hade på cupcakesen och det blev kanon. Så idag fick maken ta med sig dessa små till jobbet. Så han var nog populär idag;)


Pepparkakscupcakes ca 12 normala eller ca 35 mini
3,5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
110 g margarin
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggvitor
1 3/4 dl mjölk
2 1/4 tsk pepparkakskrydda
Sätt ugnen på 175´c och klä en muffinsplåt med muffinsformar.
Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddorna i en skål. Vispa margarin och socker i en annan skål. Tillsätt vaniljsocker och sedan ägget + äggvitorna och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt sedan mjölblandningen och mjölken och blanda väl. Fyll 2/3 av muffinsformarna och grädda ca 18 minuter för vanliga muffins och ca 15 minuter för minimuffins.

fredag 19 november 2010

Tävling

Är med och tävlar inne på Gunilla Walls blogg och hoppas på turen att få vinna ett set med 4 livsmedelspennor i olika färger + bakformar.
Var med och tävla du också. Tryck här för att komma till tävlingen..

tisdag 16 november 2010

Cupcakestim och paket...

Oj känns som jag gör cupcakes på löpande band nu, men har verkligen kommit på tjusningen med dessa små bakverk.. Tycker det är såååå roligt och letar inspiration för fullt bland alla fina bloggar på nätet med massa cupcakes..
Idag fick jag ett infall att jag ville testa att göra Swiss Meringue Buttercream för det ser så läckert ut, och för att vara en "smörkräm" så smakade den fantastiskt gott och var väldigt bra att spritsa med.. :)
Så här blev resultatet i alla fall:


Jag gjorde Swiss Meringue Buttercream efter följande recept:
2 stora äggvitor
150g strösocker
113g smör
1 tsk vaniljextrakt (eller annan smaktillsats)
Vispa ägg och socker i en värmetålig skål över vattenbad tills blandningen når 65´C. Ta bort från värmen och byt till elvisp och vispa tills det blir vitt och fluffigt och har svalnat (ca 10-15 min). Klicka sedan i smöret en tärning i taget och vispa under tiden. När allt smör är i så vispa ca 3 minuter och häll sedan i vaniljextraktet och vispa ytterligare några minuter tills blandningen är slät och fint..

Idag när jag kom hem efter att ha hämtat barnen från dagis och skola så stod det ett paket till mig på trappan.. Det var min beställning från Lyckas med Mat.

Beställde bl.a. en minimuffinsplåt. Har letat jättelänge efter en sån men har tyckt att de varit så dyra, men här kostade den "bara" 179:- och det billigaste jag sett tidigare var ändå minst 100:- dyrare.. Så nu passade jag på..=)
Sen blev det lite fina minimuffinsformar och nya spritspåsar och annat smått och gott.. :) Så nu kliar det i fingrarna att få testa min nya plåt..;)
Nästa projekt blir nog pepparkakscupcakes med vit chokladmousse med kanelsmak.. mmmmm kan knappt bärga mig ;)








söndag 14 november 2010

Fars dag..

Dagen har gått i faderns tecken och då fanns det ju en god anledning till att baka lite :)
Gjorde macrons igår och fick lite mjölkchokladfluff över som jag använde som fyllning, så då passade jag på att göra lite chokladcupcakes..

Testade ett nytt recept på macrons som jag hittade inne på denna underbara sida. En helt underbar sida för alla oss som älskar cupcakes och macrons.. Tycker det är såååå svårt att få macronerna (stavas det så??) riktigt runda och släta på ytan, mina vill gärna ha lite struktur kvar.. Men men övning ger väl färdighet gissar jag :)

Chokladcupcakes med mjölkchokladfluff

Macrons fyllda med mjölkchokladfluff


torsdag 11 november 2010

Tårta till en blivande 85-åring..



*Ljus botten
*Vit chokladmousse
*Hallon- och blåbärsmousse
Spacklad med grädde och täckt med Ballinas SP
Dekorationerna gjorda i Flowerpaste.

onsdag 10 november 2010

Gamla bilder som dykt upp:)

Hittade en massa gamla bilder på tårtor som jag gjort tidigare på en cd-skiva som jag glömt bort.. Så här kommer ett litet axplock av de bilder jag hittade:)














































Tävling hos Bakglädje..


Är med i en tävling inne på Bakglädje där man kan vinna en kanonbra bok för bakning tillsammans med barn.

Var med och tävla ni också!!! Klicka på bilden så kommer ni direkt till tävlingen..

tisdag 9 november 2010

Frukostfrallor och en tallrik risgrynsgröt...



.. visst är det så man får lite julkänslor.. Mmmm gott var det i alla fall. Har två barn och en make som älskar risgrynsgröt så här blir det flera grytor kokta långt innan det är jul. :)

Gjorde "vanliga" frallor igår på endast vetemjöl. Stod i receptet att det skulle bli 22 bullar, men eftersom jag gillar när de är lite större så fick jag ut 15 stycken istället på följande recept:

Frallor, ca 15 st


50g jäst
50g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 msk ljus brödsirap
ca 14 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en stor skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37´C och häll sedan i mjölkvätskan i jästen och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan salt, sirap och det mesta av mjölet och knåda tills degen är glansig och smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig igen. Dela i 15 delar och rulla till lagom stora bullar. Lätt på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Grädda sedan bullarna mitt i ugnen på 225´C i ca 12 minuter.

Låt svalna på galler under duk. Dessa frallor går även att frysa om man vill det.


Någon av er läsare som varit i Thailand och ätit deras bananpannkakor som man kunde köpa ute på gatan som de gjorde av en tunn tunn deg och stekte i wokpanna och sedan skivade bananer och hällde chokladsås på??
Jag håller på att leta ihjäl mig på något recept på dessa, men har inte hittat något riktigt bra än.. Längtar ju tillbaka till Thailand och dessa pannkakor som var så ljuvligt goda :)
Får väl hålla mig till oktober då det bär av ner dit igen :D

måndag 8 november 2010

Arla söker testpersoner...



Arla söker testpersoner till sina nya produkter, smaksatt vispgrädde. Den ena är smaksatt med jordgubb och den andra med choklad.. Detta kanske vore något för oss alla tårt- och bakgalna personer;)
För att anmäla sig som testperson gå in här.

söndag 7 november 2010

Starta egen tårtverkstad...

Åhhh sitter här och drömmer mig bort och lusläser Livsmedelsverkets hemsida på alla möjliga och omöjliga bestämmelser som finns när det gäller livsmedelsföretag.. Jag drömmer mig bort att någon gång inom en snar framtid att kunna öppna en egen liten tårtverkstad här hemma, men tycker de tär såååå svårt att tyda och förstå vilka bestämmelser och regler det är man måste följa..

Är det någon som vet vad som gäller vid t.ex. tillagning av tårtbottnar, tårtfyllningar och dekorering av tårtor?? Vad är det för utrymme som behövs.. Tanken är att vi antingen bygger en större "friggebod"/Uthus eller göra en utbyggnad på garaget som i så fall skulle bli min tårtverkstad??

Någon av er som vet, eller som kanske själva har startat egen tårtverkstad???

Pariserbullar..

Har varit väldigt lugnt på bakfronten nu ett tag. Men i förrgår fick jag hem min efterlängtade KitchenAid och då var jag ju självklart tvungen att testa den;)


Så det fick först bli en tårtbotten till kommande veckas tårtbeställning och sedan hittade jag ett recept på små pariserbullar i bullformar som jag ville testa på..


De blev kanongoda och lagom stora enligt min mening. Passade utmärkt till kvällsfika eller varför inte att bjuda på?


Här kommer receptet för den som vill testa dem:

Pariserbullar ca 30st.

50g jäst
125g smör
3dl mjölk
1/2 tsk salt
1dl socker
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl vaniljkräm (t.ex. Marsánkräm)

Smula ner jäst i en skål. Smält smöret, ta i mjölk och värm till 37´C. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 30-40 min.
Gör vaniljkräm enligt recept på förpackning.
Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel och skär eller sporra ut 15 rutor. Lägg en klick vaniljkräm på varje ruta och nyp samman degen runt fyllningen och lägg bullarna med skarven neråt i pappersformar. Låt jäsa under duk ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter i 225´C. Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker när de svalnat.


Har börjat med förberedelserna inför kommande tårtor. Har en tårta till på fredag, en Indiana Jones-tårta till nästa söndag och sen en bröllopstårta till den 27 november. Någon som har några tips på vad man kan göra för kul Indiana JOnes-tårta. Det skulle vara den "riktiga" och inte Lego Indiana Jones...