lördag 23 oktober 2010

Havrebröd & nya tårtböcker


Var ju tvungen att testa mina nya brödformar som jag köpte på ikea igår och hittade ett recept på Havrebröd hos Bakglädje.
Bröden blev kanongoda, saftiga och smakade underbart gott.. Här kommer receptet i alla fall:

Havrebröd - 2 limpor

6dl vatten eller mjölk (jag använde mjölk)
25 gr jäst
5 dl havregryn
0,5 dl olja
10 dl vetemjöl
1 msk salt

Smula jästen och lös upp den i vattnet eller mjölken. Blanda i oljan och havregrynen, rör om ordentligt och låt smeten vila i 5 minuter. Häll sedan i vetemjölet och arbeta degen i 10 minuter i maskin. Häll därefter i saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter.
Låt degen jäsa 1 timme om du använt varmt degspad och 2 timmar om du använt kallt degspad (jag använde fingervarm mjölk, så min deg jäste 1 timme).
Vänd upp degen på bakbordet och knåda degen. Dela den sedan i 2 delar och lägg i limporna i brödformar ca 2 liter och låt limporna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Grädda sedan limporna ca 45 minuter i mitten av ugnen i ca 200´C.
Stjälp upp dem på ett galler och låt svalna under bakduk.





Har ju glömt att berätta om mina två nya böcker i tårtdekoreringssamlingen ;)
"Festliga tårtor" - är faktiskt för ovanlighetens skull skriven på svenska, vilket är jättekul tycker jag.
Dessa är jätteroliga att titta i och kreativiteten flödar ur öronen och man skulle helst vilja testa allting på en gång :)

1 kommentar:

  1. Vad kul att du gillade brödet. Jag tyckte väldigt mycket om det. :-)
    Boken festliga tårtor är jag sugen på att införskaffa. Den andra har jag inte hört talas om, men låter intressant.

    SvaraRadera